
Dernæst kommer de sekundære farver. Det er farver blandet af to primærfarver. De sekundære farver er altså derfor lilla, orange og grøn.
Herefter står kun de tertiære farver tilbage. Det er alle de farver, som hverken er primære eller sekundære - og som altså står yderst i farvecirklen. De kaldes også jordfarver.
De vigtige begreber
Så er vi kommet til de altid dejlige begreber. De begreber, som kan være så utrolig svære at huske, men alligevel er så vigtige.
Så er vi kommet til de altid dejlige begreber. De begreber, som kan være så utrolig svære at huske, men alligevel er så vigtige.
Her er en god start at begynde med nabofarverne. Som navnet med al tydelighed antyder, er nabofarverne de farver, som ligger lige ved siden af hinanden i farvecirklen - og som altså er naboer.
Komplementærfarver er lige det modsatte. Det er de farver, som ligger modsat hinanden. Et eksempel kunne være de mørkeblå og gule farver.
Andre farver, der også ligger modsat hinanden i cirklen, er de kolde og varme farver. Den blå/grønne side i farvecirklen er de kolde farver. Modsat ses de varme rød/gule farver.
Pastelfarver, dagens sidste begreb! Pastelfarverne er ganske enkelt alle de farver, der er blandet med hvid. Alle farver kan altså med et lille skvat hvid skifte navn og blive til pastelfarver.
Kort sagt er det altså farvecirklen, der ligger til grund for al farveanalyse i billedkunst. Med baggrund i cirklen kan vi altså ved hjælp af forskellige begreber analysere et billede.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar